Cursus gebedspastoraat

We bieden een cursus gebedspastoraat aan, waarbij we gebruik maken van een eigen handboek. In de cursus krijg je gedegen onderwijs over gebedspastoraat, maar de cursus is vaak ook een grote zegen voor jezelf. Het verdiept je relatie met God en terwijl je leert, bidt en ervaart krijgen allerlei gebieden van je leven de kans te helen. 

Wat gebedspastoraat is
Gebedspastoraat is een bijzondere vorm van pastoraat in je eigen gemeente. Bij deze vorm van pastoraat richt je je op het versterken van de relatie met God. Je maakt veel meer dan bij de gebruikelijke vorm van pastoraat ruimte voor stilte en gebed. Mensen kunnen om allerlei redenen bij je aankloppen voor gebedspastoraat. Bijvoorbeeld omdat ze blokkeren op bepaalde punten in hun leven, iemand niet kunnen vergeven of bijvoorbeeld grote zorgen hebben.
Net als bij ministry bid je met z’n tweeën in de kracht van de Heilige Geest voor een derde persoon. Meestal kom je bij het geven van gebedspastoraat vijf keer bij elkaar. Een ontmoeting duurt gemiddeld anderhalf uur.

Voor wie deze cursus is

Het leertraject is vooral aan te raden als je in je eigen kerkelijke gemeente bent betrokken bij gebedsministry en/of pastorale zorg.

Eerstvolgende cursus
Dit najaar starten we weer met een cursus gebedspastoraat. De trainingsweekenden zijn op:

 • 25-26 oktober 2024 in Abdijhof Mariënkroon in Nieuwkuyk 
 • 13-14 december 2024 in Bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt
 • 7-8 februari 2025 in Mariënkroon
 • 23–24 mei 2025 in Emmaus

Wat het inhoudt
De cursus bestaat naast de vier eerder genoemde trainingsweekenden, ook uit:

 • zelfstudie ter voorbereiding op de trainingsweekenden en als theoretische verdieping bij de training
 • intervisie: in een vaste intervisiegroep reflecteer je op je functioneren als gebedspastor en leer je van elkaar. Als intervisiegroep kom je samen tijdens en ná elk trainingsweekend
 • een praktijktraject: je draait mee met een gebedspastoraat-team (minimaal vijf sessies). Dat mag een team zijn uit jouw eigen omgeving. Je doet dat in overleg met New Wine.

Reken voor het eenjarig leertraject ongeveer op 168 uur. 

Toelatingseisen
Het studieniveau van de cursus gebedspastoraat is vergelijkbaar met hbo, maar je hoeft niet een bepaalde vooropleiding te hebben om mee te doen. Wel hebben we een paar voorwaarden:

 • Je bent vertrouwd met luisterend bidden/profetie (fijn als je de New Wine-cursus Luisterend bidden hebt gevolgd).
 •  Je volgde al eerder de New Wine gebedsministrycursus  (bij voorkeur module 1, 2 en 3 van de nieuwe ministrycursus). Heb je de oude ministrycursus gevolgd, dan heb je voorafgaande aan de Cursus Gebedspastoraat de drie modules van de nieuwe cursus in elk geval gelezen.
 • Je bent ervaren in de praktijk van gebedsministry en draait bij voorkeur mee in het ministryteam van je kerkelijke gemeente.
 • Jouw voorganger of leiderschapsteam vindt jou geschikt voor pastoraal werk en is bereid een aanbevelingsbrief te schrijven.
 • Je hebt in de afgelopen twee jaar zelf gebedspastoraat ontvangen of bent bereid om dit alsnog te doen (voorafgaande aan de cursus).

Kosten
Deelname aan de cursus (inclusief alle weekeinden) kost 959 euro. 

Aanmelden
Je kunt je aanmelden bij of je vragen stellen aan Daniëlle Los: [email protected]

Bekijk ons filmpje over gebedspastoraat. (ook te gebruiken in je eigen kerk als je gemeenteleden uitleg wilt geven over gebedspastoraat) 

Wat je kunt verwachten tijdens de cursus leggen we je graag uit in dit filmpje

Lees ook op onze site het interview met Agnes Huizenga

Klik door naar een artikel van Jan-Willem Janse in Ideaz (MissieNederland) ‘God geeft herstel van identiteit’ 

Of luister naar de uitzending van Groot Nieuws Radio over gebedspastoraat 

F4DED554 C04A 4050 89C7 93B61ECD2C03 1 105 c