‘Bij Generation mag je kritische vragen stellen’

Geloof zit bij Joren IJzerman (28 jaar) vooral in het hoofd. De mediaredacteur/theoloog uit Hardinxveld-Giessendam is en blijft een ‘goed hervormd jongetje’. En daar is niks mis mee vindt hij. In juli helpt Joren weer mee in de Generationtent (17 – 25 jaar) op de Zomerconferentie. “Juist op die leeftijd denken jongeren na over geloof.


Joren was 18 toen hij kennismaakte met New Wine. Met een clubje vrienden zette hij in 2013 een tentje op tijdens de Zomerconferentie. “Ik deed gelijk mee met Generation. Wat ik tof vond: ik mocht er kritische vragen stellen. New Wine heeft mij wat dat betreft echt gevormd als theoloog. Tegelijkertijd blijft het voor mij spannend om aangesloten te zijn bij een beweging die zoveel aandacht heeft voor de kracht van de Geest. Ik houd veel van God, maar ik voel of hoor niet altijd zoveel van Hem. Mijn geloofsstijl is meer rationeel.”


Believing without belonging
Kerken worstelen om jongeren van de Generation-leeftijd vast te houden en dat verwondert Joren niet. “Veel jongeren stappen uit de kerk omdat ze steeds minder geduld hebben met logge instituten. Gemeentes sluiten niet aan bij hun leefwereld. Bieden weinig speelruimte. Kerken kukelen vaak in de bekende valkuil: zo moet het en niet anders. De andere kant van het verhaal is er ook. Namelijk dat veel jongeren zich niet voor langere tijd willen binden. Het typeert de Netflix-generatie. Past de kerk niet bij mij? Duh! Dan niet! Jongeren denken dat ze kunnen geloven zonder gemeente. Believing without belonging.”


Meest instabiele periode
Wat Joren jongeren op de komende Zomerconferentie wil meegeven is dat ze wel degelijk bij de kerk, de gemeente horen. “Eenheid draait om samen kerk en gemeente zijn. Als jij ‘ja’ tegen de onvoorwaardelijke liefde van God zegt, zeg je ook ‘ja’ tegen iedereen die net als jij gelooft. Jezus liet duidelijk zien hoe belangrijk het is samen op te trekken. Hij verzamelde bewust een groep vrienden om zich heen. Voor jongeren is deel uitmaken van een geloofsgemeenschap juist extra belangrijk. Tegen het eind van je puberteit denkt iedereen dat je volwassen bent. Klopt niks van, want meestal begint dan vaak de meest instabiele periode van je leven. Dan ga je nog meer dan in je puberteit op zoek naar antwoorden op vragen als: Wie ben ik? Doe ik er toe? Geloof ik en zo ja, wat dan?”


Geloofsvuurtje aanwakkeren
Joren is enthousiast over het programma van Generation voor de komende Zomerconferentie. “Als dit het geloofsvuurtje bij jongeren na alle coronaellende niet aanwakkert, weet ik het niet meer”, zegt hij lachend. “We willen jongeren zo goed mogelijk helpen bij hun zoektocht. Generation biedt vijf avondvieringen aan rond het thema ‘You belong’ met verschillende sprekers. Verder zijn er elke dag seminars, creatieve workshops en pop-up workshops waarin we kwetsbare thema’s behandelen. Halverwege de week hebben we een worshipavond. Daar kun je aanbidden met liederen uit de hele breedte van de kerkelijke traditie: van psalmen op hele noten tot Hillsong en Opwekking.”

Joren IJzerman 3
New Wine heeft mij wat dat betreft echt gevormd als theoloog’