‘God nam mijn hartpijn weg’ 

Zodra New Wine Nederland de Zomerconferentie van Biddinghuizen naar het Brabantse Liempde verplaatste, schreven Lesley van den Eijnden (56) en haar man zich in voor het evenement. Afgelopen jaar draaiden ze zelfs mee in het ministryteam. Keer op keer hadden ze bijzondere ontmoetingen en Lesley ontving tijdens het onderwijs en de aanbidding ook zelf een stukje genezing. “God nam mijn hartpijn weg.” 

Lesley komt oorspronkelijk uit Engeland en maakte jaren terug al kennis met New Wine via de Engelse tak van de internationale beweging. Ze woont in Veldhoven en was ‘super happy’ met de verhuizing van de Zomerconferentie van New Wine Nederland naar Brabant. “Voor ons is het nu nog maar twintig minuten rijden”, zegt ze lachend, “We zijn fanatieke ambassadeurs voor New Wine geworden en nemen elkaar jaar wel vier tot zes mensen op sleeptouw die de conferentie nog niet kennen. Al die mensen kamperen een week lang rondom onze caravan. We drinken ‘s avonds een wijntje, hebben goede gesprekken. Ik geniet enorm van de sfeer op de conferentie. Het lijkt wel een dorp op zich. Wat ik ook heel belangrijk vind: New Wine biedt een gezonde balans tussen Woord en Geest. Alles is gericht op relatie en is geworteld in het Woord.” 

Machtsspelletjes 
In haar praktijk als traumatherapeut komt ze veel gebrokenheid tegen. Mensen die moeite hebben met het leven door wat ze hebben meegemaakt in hun jeugd, hun huwelijk of door ervaringen in een geloofsgemeenschap. “Helaas hebben sommige gemeentes kronkels of prediken dwaalleren”, zegt Lesley, “Krijg je ermee te maken, dan kan dat je erg beschadigen. Ik bleek daar zelf ook niet ongevoelig voor. Mijn man en ik hielpen een nieuwe gemeente opbouwen. De aangewezen voorganger van die geloofsgemeenschap bleek een charismatisch leider te zijn die zich erg charmant kon voordoen. Helaas was er ook sprake van manipulatie en onbewust machtsspelletjes. Wij probeerden daar genadevol en in liefde voor te waarschuwen, maar werden niet geloofd. Toen we naar de Zomerconferentie gingen, worstelde ik nog met een stuk pijn daarover.” 

Stapje voor stapje genezing 
Tijdens de conferentie verloste God haar stapje voor stapje van die pijn. “God is een gentleman, een heer. Hij houdt rekening met wat wij aankunnen en gaat op weg met ons in een tempo dat bij ons past. Ik ging afgelopen zomer door een proces. Zoveel van wat ik in die week meemaakte, droeg bij aan de genezing van mijn hartzeer. Ik volgde een seminar over de theologie van het Koninkrijk en dat gaf me een stuk kennis. Tijdens de aanbidding en toen ik op een avond naar voren ging voor ministrygebed raakte God vervolgens mijn hart aan. Ik voelde dat Hij de pijn, die ik in mijn lichaam voelde, van me wegnam.” 

Zoiets werkt both ways 
Lesley liet voor zich bidden, maar bad in het volwassenen ministryteam vervolgens ook weer voor anderen. Ze noemt het ‘wonderlijk’ hoe vaak God mensen op haar pad bracht waarvoor ze een ingeving, beeld, bijbeltekst of woord kreeg dat precies aansloot bij het leven van iemand. “Zo te bidden werkt both ways”, legt Lesley uit. “Het werkt beide kanten op. De mensen die wij in de aanwezigheid van God brengen, worden bemoedigd. Maar God bemoedigt ons als bidders ook.” 

Onderwijs tussen de conferenties door 
Waar ze kan, probeert Lesley aan te haken bij New Wine. “Ik volg de onlinecursus van Alexander Venter en doe de nieuwe gebedspastoraatcursus. Die laatste cursus vind ik trouwens best confronterend. Gelijk bij de eerste les had ik al zoiets van: bam! Oh dear. Ik moet blijkbaar hier en daar nog wat werken aan het contact met anderen. Maar dat geeft niet, want mijn levensmotto is: alles is een proces en het proces is alles. Ook hier gaat God stapje voor stapje met mij op weg.” 

Ook naar de Zomerconferentie? 
Wil je van 22 tot en met 28 juli 2023 ook naar de New Wine Zomerconferentie? Houd onze conferentiesite in de gaten en volg ons op social media om zo snel mogelijk gebruik te maken van de vroegboekkorting. Nog leuker: geef je op als medewerker. Dat kan nu al via een mail naar [email protected]