Koos Nap: die man op klompen 

Bijna iedereen kent hem op de Zomerconferentie: Koos Nap (70) uit Kockengen. Beter bekend als ‘die man op klompen’. Hij bakt patat en verkoopt ijsjes op het dorpsplein. Koos komt al zeven jaar op de conferentie. Hij bidt er voor dat God door hem heen werkt. “Dan hoop ik dat ik aan hand van de Bijbel antwoord kan geven op vragen die mensen hebben.” 

Nap kampeert een week lang in zijn eentje in een kamper op het terrein. Zijn vrouw ging een paar keer mee, maar blijft nu liever thuis. “Ze vindt het te druk”, zegt Koos. In de tijd dat ze weg zijn, hebben ze weinig contact. “We zijn niet zo van het bellen”, legt hij uit. “Ik heb een oude Nokia bij me. Alleen in noodgevallen bellen we elkaar. En dat is goed. We zijn binnenkort 46 jaar getrouwd en weten precies wat we aan elkaar hebben. We houden niet van gedoe of poeha.”  

Levend geloof 

Koos groeide op in een traditioneel hervormd gezin, maar God zei hem eigenlijk niet zoveel. In maart 1996 – hij weet de datum nog precies – kwamen hij en zijn vrouw tot een ‘levend geloof in de Heer’. “Mijn vrouw was er al wat langer mee bezig. Zij wilde graag naar twee bijbelstudie-avonden van een Joodse vrouw. Ik had er geen klap zin in, maar mijn vrouw durfde niet te rijden. Dus ging ik mee als chauffeur. Toen er op de tweede avond een oproep kwam om je leven aan Jezus te geven, begon mijn vrouw te huilen en ging naar voren. Ik hobbelde er een beetje achteraan. Maar het eind van het liedje was, dat ik aan het einde van de avond ook ‘ja’ zei. En wat er toen gebeurde: dat gevoel kan ik niet beschrijven. Ik slaakte een ontiegelijk diepe zucht en alle ballast gleed van me af. Diezelfde maand zijn we gedoopt door onderdompeling.” 

Veranderde die beslissing zijn leven? Koos moet er even over nadenken. “In zekere zin wel. Ik was bijvoorbeeld krenterig met geld uitgeven. Daar ben ik anders over gaan denken. Je geld is niet van jou, maar van God. Jij bent er alleen rentmeester van. Ik geef nu heel bewust aan goede doelen. Open Doors, Transworld Radio, Compassion.”  

Zomerconferentie 

Hij geniet van de Zomerconferentie. Elke dag maakt hij vele meters over het terrein. Vooral de vieringen vindt hij prachtig. De preken, het zingen. “Zolang het maar niet in het Engels is”, zegt hij er wel gelijk bij. “Van die Engelse liedjes moet ik niks hebben. Die versta ik niet.”  

Achter de balie van de ‘snelle-hap-tent’ heeft Koos de mooiste gesprekken.

Meewerken aan New Wine is voor hem een manier om dienstbaar te zijn aan God. Achter de balie van de ‘snelle-hap-tent’ heeft Koos de mooiste gesprekken. “Ik weet nog dat een vrouw vertelde dat zij en haar man net een groot huis hadden gekocht en eigenlijk niet goed wist of ze daar goed aan hadden gedaan. Ik vertelde dat wij ook een groot huis hadden en dat God die ruimte juist kon gebruiken. Wij boden tot voor de coronatijd bijbelstudies aan. Veel mensen zijn in ons huis tot geloof gekomen en gegroeid in het geloof. Weet je: God is niet alleen in de kerk. Hij is overal.”  

Waarom klompen? 

Rest nog die ene belangrijke vraag: waarom loopt hij de hele dag op oud-Hollandse klompen? Het eenvoudige antwoord typeert de oud-ambtenaar. “Omdat ik anders zweetvoeten krijg.”  

 

99E5FE53 B953 4BA9 A2A5 8AFCF9BE2CCA 1 105 c
Op de Zomerconferentie staat Koos Nap bekend als ‘die man op klompen’