Andrew Eijgenraam (48) deed de ministrycursus op slippers. Hij volgde vorig jaar module 1 tijdens de New Wine Zomerconferentie in Liempde. In het begin twijfelde hij over deelname, maar toen iemand bad voor niet-helpende gedachtes en ervaringen, maakte dat hem vrijer “Ik ontdek steeds meer de rijkdom van verschillende tradities.”
Andrew gaat samen met zijn gezin naar de Grote Kerk in Gorinchem, een PKN bonds- en wijkgemeente. “Ik zit nu in een heel andere kerk dan die waarin ik ben opgegroeid”, legt hij uit. “Ik ben van huis uit evangelisch, maar ik liet als volwassene die traditie achter me. Ik vond rust in de goeddoordachte preken en aandacht voor gebrokenheid binnen de traditionele kerk.”
Dolenthousiaste tienerzoon
Hij stond daarom – eerlijk gezegd – in het begin niet te trappelen om kennis te maken met een vrij charismatische beweging als New Wine. Maar zijn tienerzoon trok hem over de streep om een keer met het hele gezin naar een Zomerconferentie te gaan. “Hij was met vrienden naar een conferentie geweest en kwam dolenthousiast terug. Hoewel ik weinig zin erin had, stonden we het jaar daarop inderdaad op een veldje. En dat beviel gelijk zo goed dat we nu elk jaar gaan.”
In alle tradities iets te vinden
Wat Andrew stapje voor stapje mocht ervaren tijdens de conferenties, maar ook bijvoorbeeld leerde van schrijver en Vineyard-voorganger Alexander Venter, is ‘dat in alle tradities iets kostbaars te vinden is en dat we als christenen allemaal worden gevoed door dezelfde God’. “Ik ben in de afgelopen periode steeds meer de verschillende tradities gaan waarderen en herontdekken.”
Gebedsteam
In zijn eigen kerk kwam er tegelijkertijd meer ruimte voor gebed binnen het beleidsplan. Andrew werkte mee aan het onderdeel over gebed. “Dit maakte het mogelijk gebed aan te bieden na de eredienst en het geven van een ministrycursus in de kerk. Daar deden 21 mensen aan mee, waarvan er 19 zich aanmeldden voor het gebedsteam. Bij het inzegenen van nieuwe ambtsdragers, zong de gemeente ook het team toe. Dat was prachtig om mee te maken.”
Nu bidden elke zondag een paar teamleden vooraf voor bezoekers van de dienst en de dominee. Na de dienst staan ze naast het grafmonument van Jan van Arkel, in een hoek van het oude kerkgebouw, om te bidden met gemeenteleden. “Dat is wennen in de praktijk”, erkent Andrew. “Maar er wordt wel regelmatig gebruik van gemaakt. Soms komt er ook niemand, maar dat geeft niet. Het aanbod is er.”
Andrew deed zelf de ministrycursus op de New Wine Zomerconferentie en dat vond hij ‘best spannend’
Zelf ministrycursus
Andrew deed zelf de ministrycursus op de New Wine Zomerconferentie en dat vond hij ‘best spannend’. “Want daarmee ging ik voor mijn gevoel terug naar mijn oude traditie. Ik had bepaalde gedachtes en ervaringen die maakten dat ik twijfelde over meedoen aan de cursus. Maar gelijk al in de eerste les vroeg iemand of hij mocht bidden voor ‘bolwerken’ in mij. Ik had niks met dat woord. Waarop die man vroeg of hij dan mocht bidden voor hinderende gedachten en ervaringen. Dat vond ik prima. En ik moet zeggen: ik voel me daardoor vrijer.”
Geworteld in theologie
In de cursus ontdekte Andrew ook dat deze ‘goed is geworteld in de theologie van het Koninkrijk’. “Wat ik sterk vind, is dat er ruimte is voor de zonde en het lijden. En dat als je bidt, je dat altijd zorgvuldig doet. Het is goed doordacht en er is balans tussen Woord en Geest. Dat is voor mij erg belangrijk. Ik vind het fijn op deze manier met en voor mensen te bidden. Ik zou mensen zeker aanraden de cursus tijdens de Zomerconferentie te volgen.”