‘Op de Zomerconferenties ging mijn geloof leven’

Rachel van de Kerk (24) maakte achttien van de negentien New Wine Zomerconferenties mee. Ze is een die-hard conferentieganger, komt uit een echte New Wine-familie en werkt al jaren mee in Boulderstent. Ze begeleidt kinderen van groep 7 en 8. “Pre-pubers die soms heel serieus zijn en dan weer zin hebben in geinen, dollen en spelen.” 

Rachel was vijf toen ze voor het eerst met haar ouders, twee broers en haar zus naar een New Wine Zomerconferentie in Vierhouten ging. Ze had het er gelijk naar haar zin. “In die tijd zaten we nog met alle kinderen van vier tot twaalf jaar in dezelfde kindertent. We zongen liedjes van de CD Grote Gave God. Toen ik de CD afgelopen zomer weer toevallig terugvond, kon ik na al die jaren nog alle liedjes nog uit mijn hoofd meezingen. Die teksten zijn blijkbaar blijven hangen.” 

Ontmoetingen en ervaringen met God 
Wat ze meekreeg op de Zomerconferenties vormde haar geloofsleven. Zeker bij NEXT, het programma voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar, had ze bijzondere ontmoetingen en ervaringen met God. “Je voelt je een week lang onderdeel van een warm en fijn broeinest. Je leeft in een soort bubbel. Geloof ging leven door wat ik meemaakte op de conferenties. Ik weet nog dat we bij NEXT vurig baden voor de droogte in Afrika. Toen we klaar waren met bidden, begon het enorm te plenzen op het terrein en zagen we daarna een dubbele regenboog in de lucht. God gaf ons een teken van Zijn grote trouw. Zo ervaarden we dat. Ook het oefenen met luisterend bidden en profeteren maakte diepe indruk op me. Ik heb nog steeds briefjes in mijn Bijbel van meiden die een tekst of beeld voor mij kregen.” 

Meewerken Boulders 
Vanaf haar vijftiende werd ze ‘s zomers medewerker. Eerst bij de kleintjes, vanaf haar 18de bij de Boulders. Vanuit wat ze ooit zelf als kind ontving op de Zomerconferenties, wil ze nu uitdelen aan een nieuwe generatie New-Winers. “Ik hoop dat kinderen via het toffe programma dat we aanbieden net als ik vroeger Gods liefde en plan voor hun leven mogen ontdekken. Het kinderwerk vormt voor mij echt het hart van de Zomerconferentie. Zoveel gezinnen, waaronder het gezin waar ik bij hoor, komen elk jaar terug.” 

Iedereen hoort erbij 
Zelfs kinderen die in het gewone leven een beetje buiten de groep vallen, horen erbij op de conferenties. “Je ziet die kinderen loskomen“, vertelt Rachel. “De spanning die van ze afvalt als ze beseffen: hé hier mag ik gewoon meedoen. Voor iedereen is er een plekje. Wat ik bij de Boulders ook mooi vind, is dat je te maken hebt met pre-pubers. Die groep lijkt heel wijs en toch zijn het ergens nog zulke kinderen.” 

Tekort kinderwerkers doet pijn 
Eerlijk is eerlijk: ze voelt soms ook frustratie. Rachel vindt het jammer dat er vaak zo’n tekort is aan kinderwerkers. “Dat doet pijn. Het voelt niet goed om te moeten ‘dreigen’. Om elke keer bij de ochtenddiensten oproepen te moeten doen. ‘Als er nu niet tien volwassenen zich aanmelden, kunnen we vanwege de veiligheid geen programma draaien en moeten we alle kids wegsturen..’”  

KindjeZC 1
Rachel: ‘Heb je een keer kinderwerk gedaan, dan wil je volgend jaar weer’

Volgend jaar anders
Rachel hoopt daarom dat het volgend jaar anders wordt. Dus dat veel mensen zich vooraf al aanmelden voor het kinderwerk op de Zomerconferentie 2023.  Ze houdt een vurig pleidooi om mensen over de streep te trekken: “Zie je er tegenop om mee te doen? Probeer het gewoon! Je komt in een heel hecht team terecht. Of je nu student bent, al werkt zoals ik of wat ouder bent. Iedereen is welkom. Eigenlijk vind ik het een must dat je tenminste een keer in je New Wine-leven in het kinderwerk meedraait. En geloof me: heb je het een keer gedaan, dan wil je volgend jaar weer.” 

Aanmelden of meer info:
Wil je meer weten over het kinderwerk of je aanmelden als medewerker bij het kinderwerk, stuur een mail naar Willemieke Aikema. Zij is medewerkerscoördinator van de New Wine Zomerconferentie.
Je hoeft geen ervaring te hebben met kinderwerk om je aan te melden, wel een groot hart voor kinderen. Ook heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig (VOG). De Zomerconferentie is van 22 tot en met 28 juli 2023. Het thema is: Hoop uitleven! 

Flyer meedoen in het kinderwerk