Ministrycursus jongeren op Zomerconferentie!

Bijbelsschoolstudente Luca Versteeg (20) geeft samen met anderen voor het eerst de nieuwe jongerenministrycursus op de New Wine Zomerconferentie. Volgens haar is er grote behoefte aan. Overal om haar heen hoort ze verhalen over tieners die zich eenzaam voelen, cynisch zijn. ‘Tieners hebben erg geleden onder de coronamaatregelen. Juist voor hen is het zo belangrijk om Gods liefde te ervaren.’

Zelf ging Luca als klein kind al samen met haar familie naar de Zomerconferentie. Ze leerde er veel. “Ik vond het zo gaaf. In een veilige omgeving zag ik wat er gebeurde wanneer de Heilige Geest over tieners werd uitgestort. God leerde ik op een andere manier kennen. Het idee dat ik soms had, dat Hij een strenge rechter was die boos werd als ik iets fout deed, veranderde volledig. Ik leerde God kennen als een liefdevolle Vader. Mijn geloof kreeg daar een sterk fundament.”

Ministrycursus
In 2021 werd die nieuwe ministrycursus voor jongeren gepresenteerd tijdens de online Winterconferentie. De doelgroep: jongeren tussen 13 en 18 jaar. Luca is coördinator van de cursus namens New Wine, ofwel: ze regelt van alles en nog wat. “Ik probeer kerken en organisaties enthousiast te maken voor jongerenministry. Dat is in deze tijd niet makkelijk. Je merkt dat er door de coronatijd veel stil is komen te liggen. Kerken en organisaties blijken nog erg aarzelend om nieuwe dingen op te pakken. Daarom vind ik het zo mooi dat ik er op de Proeverij een seminar over kan geven en we op de Zomerconferentie bij NEXT de cursus aanbieden.”

DC1231BC 7CB6 44F7 BDC1 CA1411AD0A60 1 201 a 2
“Je hoeft niet oud en wijs te zijn om te mogen uitdelen”

“Ik heb zelf veel gehad aan het bidden tijdens de ministrycursus. In momenten van gebed ervaar je dat God tot je wil spreken, dat je Zijn stem kunt horen. Soms hoor of zie je zelf dingen, soms spreekt God door andere mensen heen. Als je in gebed je hart bij Hem neerlegt, zal Hij je antwoorden met Zijn liefde. Door ministry groeide ik verder in mijn geloofsleven. En wat ik toen heb ontvangen, wil ik graag weer doorgeven aan andere jongeren.”

Leren en doen
Luca benadrukt hoe belangrijk het is om juist tieners een veilige omgeving te bieden zoals op de Zomerconferentie gebeurt. “Op die leeftijd ben je zoekende. Je wilt een antwoord vinden op de vragen: Wie ben ik en wat is mijn plek in deze wereld? Het mooie van de Zomerconferentie is, dat je samen met anderen kunt optrekken in die zoektocht naar je identiteit en dat je ook door anderen bij de hand kan worden genomen. Niet elke tiener zit op een christelijke school of heeft vrienden die geloven. Dan voel je je snel de uitzondering. Op de conferentie ben je omringd door tieners die, net als jij, christen zijn. Je wordt opgebouwd door God, door elkaar. Ik zie zulke mooie dingen gebeuren als jongeren voor elkaar gaan bidden. Je hoeft niet per se oud en wijs te zijn, om te mogen uitdelen van de gaven die je krijgt. De discipelen waren ook nog geen perfecte leermeesters toen ze door de Here Jezus werden uitgezonden. Ik geloof dat we al lerende iets mogen doorgeven van onze ervaringen met God en daar wil ik steeds meer in uitstappen.”