Predikantenretraite smaakt naar meer

Ruim twintig startende voorgangers en andere leiders kwamen op 13 en 14 januari naar Het Brandpunt in Doorn voor een New Wine-retraite. De deelnemers kregen 24 uur lang een programma met theologisch onderwijs, worship, ministry en oefenen met de gaven van de Geest. 

Een deelnemer vond het opvallend dat de sprekers vooral persoonlijke verhalen deelden. “Daardoor was het anders dan op seminarie of nascholing: geen college, maar praktijk. Dat ik tijdens de ministry voor het eerst in klanktaal heb gebeden, was voor mij een kostbaar moment’.  

Niet iedereen kende New Wine al. Voor een van de retraitegangers was het zelfs een eerste kennismaking. Na afloop zei zij: “Dit smaakt naar meer!” 

Doel retraite
Het doel van de retraite was om startende kerkleiders toe te rusten en te bemoedigen. Ook om ervaringen met elkaar te delen. Een deelnemer merkte op dat hij in het weekend inderdaad had ontvangen wat hij nodig had: “Gehaast kwam ik binnen met een vol hoofd. Maar ik heb God ontmoet en het was goed.”  

PHOTO 2023 01 26 12 14 37

Sprekers retraite

Vier sprekers verzorgden het onderwijs: 

Gereformeerd theoloog Hans Burger vertelde over zijn zoektocht naar een ‘charismatische kruistheologie’ waarin het lijden en het verborgene van het Koninkrijk eerlijk wordt besproken en theologisch doordacht.  

Vineyard-pastor Ron Becker deelde zijn levensweg als voorganger van zowel gevestigde kerken als van bottom-up community’s die zich verspreiden over de stad om midden in de wijken te staan. Zijn team had voor iedere deelnemer persoonlijk aandacht in de vorm van ministry en profetische woorden.  

Leidinggevende en theoloog Jane Hempenius gaf vanuit de theologie van het Koninkrijk antwoord op vragen rondom kerk-zijn in de samenleving en diversiteit in de kerk.  

Anglicaans pastor Grant Crowe typeerde een kerkleider als een ‘saladebowl-christian’: je dient een specifieke kerk maar laat je vormen door de reformatorische, evangelicale, charismatische en oecumenische tradities samen. Grant verzorgde op vrijdagavond de viering van het avondmaal en deed voor hoe je als voorganger een priesterlijke rol hebt, waarin je de gemeenschap leert om God te ontmoeten (‘Hij is echt híér’) en in stilte te luisteren naar Zijn stem.   

Het team leiderschap van New Wine (Sander Ris, Joost van den Brink, Gert-Jan Brienen en Jan Huizenga) kijkt terug op een bijzonder weekend en is God heel dankbaar, Hij is zó goed. 

Wil jij je aansluiten bij New Wine als voorganger? Lees alles over het predikantennetwerk.

Gun jij meer startende kerkleiders een opbouwende retraite, steun ons dan met een gift.