‘God is nog steeds een God van tekenen en wonderen’

Penningmeester Robert van Wageningen (50) van de New Wine Zomerconferentie kreeg in 2016 de diagnose Multiple Sclerose (MS). Vaak had hij het gevoel dat zijn benen ‘ontploften’ en was hij intens moe. Maar tijdens de New Wine Zomerconferentie van afgelopen jaar en ook daarna kreeg hij belofte op belofte van God. Robert loopt nu zonder problemen en tilt met gemak iets zwaars op. Zijn lichaam is (nog) niet volledig genezen, maar ook daarin geeft God kracht. “Om te volharden, vol te houden en te vertrouwen op Zijn beloftes.”  

Geloof was lange tijd iets dat bij Robert bleef haken in zijn hoofd. “Als tiener verhuisden we naar Ede, daar kwam ik op een middelbare school, waar ik geen vrienden kreeg. Ik voelde me enorm eenzaam. Die oude pijn bleef doorzeuren toen ik volwassen werd, trouwde en vader werd van twee dochters. Zo herinner ik me een New Wine Zomerconferentie. Ik ging daar met mijn gezin in 2007 naar toe. In een ochtenddienst riep de predikant iedereen in de tent op om voor elkaar te bidden. De twee mensen die naast mij stonden, keerden zich allebei van mij af om voor anderen te bidden. Ik bleef in mijn eentje staan en ging helemaal stuk. Ik huilde alleen maar. Toen dacht ik wel: hier moet ik iets mee.” 

God greep in zijn nekvel 
Jaren later greep God hem opnieuw in zijn nekvel. “Een vriend van mij kwam aan de deur om te vragen of ik meeging naar een mannenconferentie. Eigenlijk had ik geen klap zin, want ik wilde alles doen om de pijn te vermijden die ik had gevoeld tijdens die ene Zomerconferentie. Toch kreeg ik het idee dat ik geen ‘nee’ kon zeggen en gelukkig maar. Want dat betekende het begin van het op weg gaan met God naar innerlijke genezing. Ik hield twee vrienden over aan die conferentie. Met hen durfde ik voor het eerst echt eerlijk te zijn over mijn twijfels en gevoelens en dat samen bij God te brengen.” 

Diagnose MS 
Robert groeide geestelijk, het geloof zakte beetje bij beetje af naar zijn hart. Maar lichamelijk ging hij juist sterk achteruit. “Mijn energie lekte met bakken tegelijk weg. De dokter zei: ‘Niks aan de hand. Je moet gewoon je conditie weer opbouwen.’ We waren net verhuisd, dus misschien kwam het daardoor. Het werd alleen steeds erger: op een gegeven moment liep ik te waggelen als een dronken man. Uiteindelijk bleek in 2016 dat al mijn klachten te maken hadden met de ziekte MS. De dag dat ik die diagnose kreeg in het ziekenhuis, vergeet ik nooit. Mijn vrouw en ik reageerden eerst redelijk nuchter toen we het nieuws kregen. De emoties kwamen pas toen we de auto instapten en een CD startte van Sela. We hoorden het lied ‘Wij gaan niet zonder U.’ God troostte ons daarmee op zo’n bijzondere manier. We kregen het gevoel dat God via dit nummer tegen ons zei: ‘Ik ga met jullie mee.’” 

Rachel Hughes 
Na de diagnose namen Roberts beperkingen toe. Hij legde zich er eigenlijk bij neer dat zijn ziekte niet te keren was. Maar God bleek in 2022 iets anders van plan. Robert liet zich op 3 juli samen met zijn vrouw dopen in Mozaiek0318 in Veenendaal, kort daarop ging hij in zijn eentje naar de Zomerconferentie. “Daar gebeurde zoveel. De Engelse hoofdspreekster Rachel Hughes zei dat ze het gevoel had dat iemand gebed nodig had, waarvan de voeten aanvoelden als betonblokken. Ik wilde naar voren gaan, maar dat nare stemmetje in mij was sterker. ‘Het is niet voor jou!’ Een vriend van mij liep langs en vroeg: ‘Gaat het?’ Ik schudde van nee en hij ging bidden voor mij. Hij bad om genezing, maar ook of God me mocht laten zien wie ik ben in Zijn ogen. Ik kreeg gelijk het lied in mijn hoofd: ‘I am Your beloved.Ik ben Uw geliefde.”  

God van wonderen en tekenen 
Tijdens de conferentie en ook daarna gaf God hem belofte na belofte. “Zo had iemand uit onze gemeente een woord voor mij. Hij zei dat ik mocht vertrouwen op Gods genezing en dat God nog veel meer met mij van plan was. Ik merkte in weken na de conferentie hoe Gods Geest doorwerkte in mijn lichaam. Hij gaf me meer kracht in mijn armen en benen. Mijn energie nam toe. Ik kon ineens een zware tafel optellen in de kerk en iedereen keek me stomverbaasd aan.”  

“Ben ik helemaal hersteld? Nee! Maar ik vertrouw erop dat God verder gaat met mijn lichaam. God is nog steeds een God van wonderen en tekenen! Dat ik weer kilometers kan wandelen, is al een groot wonder. Vroeger had ik weleens het gevoel: ik sta op de hemelpoort te bonzen, maar er gebeurt niets. Ik berustte in veel dingen. Dat is nu anders, ik durf veel meer uit de boot te stappen en te vertrouwen. Ik hoop met mijn verhaal vooral andere mensen te bemoedigen. Houd moed, houd vol. Hij heeft de wereld overwonnen.”  

Heb jij ook iets meegemaakt op de afgelopen New Wine Zomerconferentie? Deel je verhaal en stuur een mail naar [email protected]