Rotterdam United is een bekende voetbalclub, maar ook de naam van een groep Rotterdammers die al jaren een eigen straatje heeft op de New Wine Zomerconferentie. Alle generaties zijn er vertegenwoordigd en iedereen helpt elkaar. “Toen iemand zijn buitentent was vergeten, verzamelden we handdoeken en maakten we in de voortent van iemand anders een afscheiding voor een slaapplek.”
Jeanet Bos (75), haar man Koos en zoon Bart zijn de kwartiermakers van Rotterdam United. Jeanet vindt het een feest om naar de conferentie te gaan. “Je voelt in die week zo’n onderlinge liefdesband. We drinken op zondag samen koffie en hebben altijd een keer een lopend buffet. Wat je hier opbouwt en leert, heeft z’n uitwerking in de rest van het jaar. Je draagt dat uit in je eigen omgeving.”
Pieter de Jonge (43) die samen met zijn vrouw en vier kinderen kampeert in Liempde, beaamt dat. “Door de contacten en de onderlinge gesprekjes op de zomerconferentie ontstaan vriendschappen in onze kerk en worden bestaande vriendschappen hechter. Je bidt samen, bemoedigt elkaar. Je gaat snel een laagje dieper en je wordt je veel bewuster van het werk van de Heilige Geest. Die ruimte is er. New Wine heeft hier zeker aan bijgedragen.”
Nog steeds NEXT-bandjes
Dit jaar gaan 56 mensen mee, afkomstig uit drie kerken en een huisgemeente. Naar schatting zijn er 15 tieners bij, waaronder Amélie van Aalst (15): “We vormen door het jaar een hechte vriendengroep in Rotterdam”, zegt ze trots, “en op de conferentie doen we ook alles samen.” Jeanet vindt het opvallend dat sommige tieners zelfs nu nog hun NEXT-bandjes dragen. Dat dat inderdaad zo is, bewijst Amélie ter plekke. Ze schuift de mouw van haar sweatshirt omhoog. ”Deze is van vorig jaar. Om mijn enkel zit er eentje van jaren terug. Die mocht ik een keer meenemen uit een bak met oude bandjes op het kinderterrein.“
Kwekkend naar het terrein
Jeanet geniet ervan hoe de jongeren uit haar straatje met elkaar omgaan. “Jullie gaan elke morgen van tent naar tent om mensen op te halen voor NEXT en lopen dan kwekkend naar jullie terrein. Jullie hebben nooit ruzie, valt me op. En als jullie terugkomen, doen jullie spelletjes onder een partytent.” Amélie: “We kennen elkaar goed en dat is fijn. Anders zou ik me misschien verloren voelen bij NEXT. Er zijn zoveel tieners.”
Dichter bij God
Meedoen bij NEXT betekent veel voor de tiener. “Op elke conferentie kom ik dichter bij God. Iedereen gelooft er en je kunt met mensen van je eigen leeftijd vrijuit praten over wat je bezighoudt, over je geloof. Vaak doet God hele bijzondere dingen tijdens de diensten. Dan hoor je getuigenissen, waarbij je denkt: wow, mooi.”
Plotseling naar het ziekenhuis
Wat voor de tieners geldt, geldt ook voor Rotterdam United als geheel. Jeanet: “Iedereen staat klaar voor elkaar, zeker als iemand even tijd nodig heeft voor zichzelf door iets wat hem of haar heeft geraakt of als iemand ziek is. Dat laatste zagen we bijvoorbeeld toen iemand van onze groep plotseling met de ambulance naar het ziekenhuis moest, De rest van de groep van Rotterdam United zorgde de hele dag voor de drie kinderen, deed boodschappen, kookte, bad. De mensen die zo werden geholpen, voelden zich gedragen. God was erbij.”
Syrische vriend
De samenstelling van de Rotterdamse groep wisselt door de jaren heen. Er vallen mensen af, vaak gezinnen met jonge kinderen, en er komen mensen bij. Pieter neemt in juli bijvoorbeeld voor het eerst een Syrische vriend mee. “Ik ben heel benieuwd hoe hij dit gaat ervaren. Wat ik fijn vind: doordat we zo’n hechte groep zijn, komt het niet allemaal op mij neer om hem wegwijs te maken en mee te nemen naar de diensten en seminars. We doen dit samen. De drempel is laag op ons veld. Je mag bijvoorbeeld ook altijd wel ergens aanschuiven voor het eten.” Jeanet vult lachend aan: “Ik kom vaak met vijf broden terug van de bakkerskraam.”