GKv-predikant Anne-Maaike naar New Wine-retraite

In de afgelopen weken stond Anne-Maaike Pathuis (28) uit Groningen vaak in het nieuws. Ze wordt na Almatine Leene de tweede vrouwelijke predikant binnen de gereformeerde kerk vrijgemaakt. Wat veel mensen niet van haar weten: ze gaat sinds haar elfde naar New Wine Zomerconferenties. Daar hoorde ze afgelopen zomer ook over de retraite voor startende kerkleiders. Anne-Maaike meldde zich direct aan. “Voor mij komt dit op een perfect moment.”

De Groningse is vanaf begin volgend jaar predikant in de GKv van Hogezand-Sappemeer, waar Anne-Maaike nu al kerkelijk werker is. Dat ze als vrouw benoemd wordt in het ambt, blijkt best wennen voor sommige gemeenteleden. Het zorgde de laatste tijd sowieso voor veel publiciteit. “Klopt”, zegt Anne-Maaike, “er zijn veel ogen op mij gericht, toch wil ik het niet te groot maken. Uiteindelijk is het iets tussen de gemeente en mij. Ik ken de gemeente gelukkig al. Het is een fijne en warme gemeenschap. Dat er bijvoorbeeld veel mensen in de kerk voor me bidden ontroert me. Mijn vrouw-zijn staat voor mij ook niet centraal in mijn predikantschap. Wat ik veel belangrijker vind, is om net als elke predikant een verbindende schakel in de kerk te zijn. Ik wil mensen helpen zich met God en met elkaar te verbinden.”

New Wine-DNA
De aanstaande predikant heeft zeker strengetjes New Wine-DNA in zich. “Ik kom uit een vrij behoudende kerk.Toen op ik mijn elfde voor het eerst samen met mijn familie naar een Zomerconferentie ging, was er een kloof tussen dat wat ik daar meemaakte en wat ik in mijn eigen kerk hoorde. Niet dat ik het toen echt door had of dat het me stoorde. Ik zag de Zomerconferentie vooral als een week vakantie. Lekker sociaal doen, zingen, verhalen over God horen. Als kind had ik ook nog geen droom om predikant te worden.” Ze lacht: ‘Ik preekte niet voor mijn poppen ofzo. De aanloop naar predikant worden was voor mij een heel proces, door studie en stages heen. En ja, het onderwijs op de conferenties versterkte mijn verlangen. Wat ik er namelijk sterk aan vind, is dat het evenwichtig is. Het gaat niet voorbij aan het lijden dat er ook is.”

‘Als kind had ik nog geen droom om predikant te worden’

Geloven zit niet alleen in je hoofd
Door de Zomerconferenties veranderde haar geloofsleven. ”Ik ontdekte er dat geloven niet alleen in je hoofd zit. Als Gods Geest in jou werkt, word je in je hart en dus in je leven geraakt. En dat gun ik iedereen. Ik vind het alleen soms wel lastig de boodschap van het Koninkrijk van God mee te nemen naar mijn dagelijks leven en de kerk. Daarover wil ik tijdens de New Wine-retraite graag met andere startende kerkleiders praten: hoe doe je dat? Je merkt zo’n behoefte aan geloofsgroei in de kerk, maar mensen weten vaak weinig over het werk van de Geest.”

Verwachtingen retraite
Ze verwacht veel van de retraite. “Het lijkt me mooi om met een groep mensen de stilte en aanbidding in te gaan, onderwijs te krijgen en ervaringen te delen”, legt Anne-Maaike uit. “Ik vermoed dat ik als predikant vooral in het begin veel bordjes draaiende moet houden. Er komt straks veel op me af. Ik zie de retraite als tijd die ik bewust apart zet voor God. Volgens mij is dat heel belangrijk, juist ook voor predikanten. Want net als elk mens heb ik het nodig dat God me opbouwt. Dan kan ik daarvan in mijn gemeente weer uitdelen.”

Meld je ook aan!
Pas aan het werk als kerkleider of moet je net als Anne-Maaike nog beginnen? Meld je aan voor de New Wine-retraite voor startende kerkleiders op vrijdagavond 13 en zaterdag 14 januari 2023 in Het Brandpunt in Doorn. Ook als ouderejaarsstudent theologie hbo/universiteit ben je welkom en als je bijvoorbeeld net bent begonnen of gaat starten als worshipleider, oudste of voorganger/pastor. Wij verwachten tussen de 20 en 25 deelnemers. Deelneme kost 75 euro per persoon. Geef je op via een mail naar stafwerker Sander Ris: [email protected]

Foto Anne-Maaike: Marco Bijdevaate