‘God maakte me beter dan voor mijn ongeluk’

‘Leer er maar mee leven’, kreeg Rianca Evers (45) te horen van een revalidatiearts, toen ze lichamelijke en psychische klachten bleef houden na een ernstig auto-ongeluk. Maar God had andere plannen met haar. Hij gaf haar de belofte dat Hij haar beter zou maken dan voorheen. “Hij herstelde mij lichamelijk én geestelijk.” 

De Twentse Rianca is schrijver, coach en mentor. Vorig jaar gaf ze een leidersschapsseminar op de New Wine Zomerconferentie en ze maakt New Wine-overdenkingen voor Groot Nieuws Radio. In december 2020 veranderde haar leven van het ene op het andere moment. Haar auto werd van achteren keihard geraakt door een andere auto, terwijl ze stil stond voor het stoplicht. Rianca:“Eerst dacht ik nog: niks aan de hand. Ik stapte uit en belde mijn man en een collega. Daarna werd het fuzzy. Met de ambulance ging ik naar het ziekenhuis, waar ik een CT-scan en andere onderzoeken kreeg. De doctoren zagen niks geks en stuurden me weer naar huis. Ik kreeg het advies om een paar weken rustig aan te doen.”  

Niks aan de hand 
Ze bleef lange tijd denken: het valt wel mee. Rianca had last van duizeligheid – viel zelfs een keer flauw – voelde overal pijn en had weinig kracht in haar benen. Maar ze vertrouwde erop dat die klachten vanzelf zouden verdwijnen. “Na zes weken ging ik zelfs weer langzaam aan het werk. Ik moest wel, want ik had een bedrijf met twintig consultants die op me rekenden. Het was best eng, toen al snel bleek dat ik niet meer kon vertrouwen op mijn eigen oordeel. Als ik ergens moest spreken, kwam ik vaak niet uit mijn woorden of ik verdwaalde op weg naar de locatie. En oude angsten uit mijn kindertijd kwamen terug. Ik was ineens weer bang voor honden.” 

‘Als ik ergens moest spreken, kwam ik vaak niet uit mijn woorden of ik verdwaalde op weg naar de locatie’

“Wat ik nog het allerergste vond”, zegt ze met tranen in haar ogen, “Mijn dochter moest in die tijd een zware operatie ondergaan en juist op dat meest kwetsbare moment in haar leven kon ik haar niet helpen zoals ik dat wilde. Dat vond ik zo verwarrend. Ik riep tegen God: ‘Waarom moet dit nou zo?’ Het lijden van mijn dochter vond ik vele malen verdrietiger dan mijn eigen lijden. Ik voelde me zo machteloos.” 

Beetje bij beetje brokkelde alles af 
Beetje bij beetje brokkelde alles af wat ze in jaren had opgebouwd. “Uiteindelijk moest ik zelfs mijn bedrijf sluiten, want zonder mij konden we niet doorgaan. Alles draaide nog om mij als oprichter van een jong bedrijf. God had me in 2019 al laten weten dat ik mijn organisatie overdraagbaar moest maken. Dat had ik wel geprobeerd, maar toen er tegenstand kwam, durfde ik niet door te zetten. Nu kon ik niet anders dan stoppen en dat werd me niet door iedereen in dank afgenomen.” 

Belofte van God  
Hoewel ze door een loodzware tijd ging, werd één ding nooit minder: haar sterke geloof. Ze was niet boos op God door wat ze moest doormaken. Hield altijd het gevoel dat hij bij haar was. Helemaal, toen Hij haar in het najaar van 2021 de hoopvolle belofte gaf: ‘Ik maak je beter dan voorheen.’ “Dat gaf me nog meer moed en kracht om door te gaan. Want vooral in tijden dat ik heel veel pijn had en niks kon hebben, had ik weleens gebeden: ‘Heer, kom me maar halen. Bij U is het beter.’ Maar de belofte die ik toen van Hem ontving, werd mijn houvast.  Wat er ook gebeurde: ik wilde op Hem vertrouwen en geloven dat het goed kwam.”

De regie terugkrijgen 
“Wat ik op termijn belangrijk vond, was om weer de regie qua zorg in handen te krijgen”, vertelt Rianca, “Ik wilde het veel meer op mijn manier doen en samen met God. Om te beginnen kocht ik mijn letselschade af. Ik kreeg van de verzekering van de tegenpartij een x-bedrag uitgekeerd en was niet meer van hen afhankelijk. Zo’n proces is namelijk erg ingewikkeld, het gaat vaak niet om jou, maar om financiële belangen. Vanaf februari 2022 ging het naar mijn gevoel eindelijk echt bergopwaarts met mijn lijf. Zeker toen ik een christelijke manueel therapeut vond die mijn borstbeen rechtzette, waardoor mijn whiplash overging. De pijn was ik helaas nog niet gelijk kwijt.” 

Verder ging ze in behandeling bij een vrouwelijke neurofeedbacktherapeut. Die stelde vast dat haar hersenen totaal niet meer in balans meer waren door de enorme klap van het ongeluk. “De therapeut omschreef het zo: ‘Overdag functioneer je als een auto die rondrijdt met de handrem erop en ‘s nachts ben je als een laptop die aan blijft staan en zware programma’s gaat draaien.’  Dat maakte voor mij veel duidelijk.” 

Proces van overgave 
In 2022 was op alle fronten een belangrijk jaar in haar herstelproces. “Ik kreeg ook juist toen zoveel geschenken van God. In maart 2022 bad iemand voor me en had het gevoel dat God tegen me zei: ‘Ik geef je een nieuwe ondergrond. Een nieuwe identiteit.’ Een maand later hield ik in mijn eentje een tweedaagse retraite in Delfzijl en keek naar een New Wine-seminar van Agnes Huizenga over spreken in tongen. Dezelfde avond zag ik God als een silhouet van licht in mijn hotelkamer staan. Ik had nog nooit in tongen gesproken, maar ineens deed ik dat uren achterelkaar. Ik wilde God zoveel vertellen. Het voelde alsof ik als klein kind bij Papa op schoot mocht zitten. Voor mij was dat ook zo’n groot sleutelmoment. Ik dacht: zelfs al kan ik niks meer doen, God houdt niet minder van mij.” 

Op Hem vertrouwen 
Rianca ontdekte stap voor stap: “Het gaat God veel meer om de relatie, dan wat ik doe. Ik wilde het altijd graag goed doen voor God en voor iedereen. Ik dacht dat ik het allemaal moest weten. Wat ik heel wonderlijk vond: God liet me in het najaar van 2022 leiders coachen die voor mijn gevoel veel groter waren dan ik. En dat terwijl ik toen nog maar twee tot drie uur per dag kon werken. Ik moest echt helemaal op Hem vertrouwen, want ik had vaak geen idee wat ik moest doen. Maar Hij bewerkte juist in die tijd zoveel herstel in leiders door mij heen! Dat heeft me enorm gesterkt in het besef dat het niet van mij afhangt.” 

Hoe is het nu? 
Hoe gaat het nu met Rianca? “Ik ben sinds anderhalf jaar pijnvrij en mijn hersenen zijn weer bijna helemaal in balans, maar ik heb nog wel bepaalde restverschijnselen. Ik ben gauwer moe, kan minder prikkels hebben. Maar daar kan ik mee omgaan. Ik heb weer een eigen bedrijf, ik werk alleen wel minder en anders dan vroeger. Ik ben zo enorm dankbaar voor het herstel dat God me in de afgelopen jaren lichamelijk én geestelijk heeft gegeven. Elke dag ben ik daarvan nog cadeautjes aan het uitpakken. Ik ben veranderd als mens. Geestelijk volwassen geworden. Ik ben rustiger, sta steviger. Schrik niet zo snel meer van iets en veel dingen zijn relatief onbelangrijk geworden voor me. Succes, geld, wat andere mensen van me vinden. Vroeger was ik zelf ook best kritisch. Ik zou anderen weleens vertellen hoe het zat. Dat veranderde God in mij. Hij maakte me milder, genadiger, liefdevoller. Zijn belofte ‘Ik maak je beter dan voorheen’, kwam Hij echt na. God maakt nu de plannen en ik mag daarin meegaan. Ik ben deel van Zijn plan en vind mijn vrede in Hem.” 

Rianca Evers

Rianca Evers heeft inmiddels een nieuw bedrijf opgericht: De Samensturingsacademie. Haar missie is nog steeds hetzelfde: ze wil leiders van kerken en bedrijven helpen om met samensturing van hun organisatie of gemeente een plaats te maken van verandering en herstel volgens Gods principes. Meer info: www.samensturingsacademie.nl. Rianca is ook auteur, ze schreef o.a: ‘Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid’.