‘Het leven is zoveel meer dan zwoegen’  

Job Ephraim (28) is dit jaar voor de tweede keer kampeercoördinator op de New Wine Zomerconferentie. In het dagelijks leven heeft hij samen met zijn ouders en jongere broer een handelsbedrijf in aardappelen. Hij maakt lange dagen, maar neemt door de week heen ook bewust tijd voor rust. ‘Ik wil me niet laat leiden door de waan van de maatschappij waarin alles meer, groter en sneller moet.  

Job woont en werkt op het platteland van de Noordoostpolder. Loop je het kantoor van het bedrijf in, dan valt een schilderij aan de muur op: ‘De zegen van de Heer maakt rijk, zwoegen voegt niks toe.’ Job legt uit hoe belangrijk die tekst is voor hem en zijn familie. “Je kunt je zo druk maken om je bedrijf, maar het leven zoals God heeft bedoeld, is zoveel meer dan zwoegen. We willen juist als bedrijf het aantal uren dat we werken, in de hand houden. Maar dat is en blijft voor ons wel een uitdaging. Daarom sluit het thema van de Zomerconferentie dit jaar – LEEF! – zo mooi aan bij waarmee wij bezig zijn. Hoe vind je rust in een maatschappij die alsmaar doordendert?” 

Loskomen van hard werken 
Een bedrijf leiden naar Gods wil, betekent volgens Job dat je natuurlijk eerlijke en goeie handel doet. Maar ook dat je op tijd afstand neemt van het geld verdienen en loskomt van het harde werken. “En dat kun je heel praktisch maken”, legt Job uit, “Zo zetten wij als familie onder werktijd uren opzij om iets terug te geven aan de maatschappij. Mijn broer doet bijvoorbeeld campingevangelisatie in de zomer. Ik werk een halve dag per week als vrijwilliger bij Youth for Christ in een jongerencentrum en voor mijn New Wine-taak als kampeercoördinator neem ik geen vakantie-uren op.” 

IMG 2188

‘Het leven zoals God heeft bedoeld, is zoveel meer dan zwoegen’

Investeren in je klantencontact 
Een andere manier om niet door te razen, is om te investeren in je contact met klanten. “Als we bijvoorbeeld weten dat in het leven van een boer die ons aardappelen aanbiedt, iets ingrijpends is gebeurd, gaan we daar bewust langs rond koffietijd. Dan nemen we de tijd om bij te praten en mee te leven met de ander. Het zakendoen is dan voor ons even bijzaak.” 

Gods zegen 
Job vertelt dat ze als familiebedrijf nog verder willen groeien in het rust zoeken. Zijn ervaring is dat God hen daarin zegent. Tegelijkertijd zegt hij: “Ik vind het spannend om dat hardop te zeggen, want het heeft iets heel kwetsbaars. We hebben als familie een goedlopend bedrijf, dan is het misschien makkelijk om zo’n uitspraak te doen. Maar tegelijkertijd: Gods zegen kan zoveel meer omvatten dan financiële voorspoed. Het is leven in antwoord op de liefde van de Vader, afhankelijk van de kracht van de Geest.”