Marja zei ‘ja’ op de NWZC23 

Marja (44) wilde naar de pubquiz van Tearfund gaan, toen vriend Daniël (45) haar plotseling meetrok. Tot grote verbazing van Marja ging hij naast de stiltetent op de New Wine Zomerconferentie op de knieën en vroeg haar met rode rozen en een zelf gevouwen origamihart ten huwelijk. In januari zijn ze voor de wet getrouwd, in juni geven ze elkaar het ja-woord in de kerk.  

Daniël Kuijpers en Marja van Ommen hadden geen gewone verkeringstijd. De twee leerden elkaar eind april 2022 kennen via de christelijke datingsite FunkyFish. Twee weken na hun eerste date kreeg Marja de diagnose borstkanker. “Toen ik het hoorde van de arts, belde ik gelijk mijn twee zussen, mijn werk en natuurlijk ook Daniël”, vertelt Marja, “Ik zei tegen hem: ‘Als je niet verder met me wilt gaan, snap ik dat.’ Maar Daniël reageerde zo lief, hij stond dezelfde avond bij me op de stoep en vroeg of ik verkering met hem wilde.  

Daniël ging er voluit voor 
Marja was al lange tijd single toen ze Daniël online tegenkwam. “Ik had wat korte relaties gehad, maar dat was het wel zo’n beetje. Mijn leven was rijk en ik kon prima alleen zijn, maar God kende mijn diepe verlangen naar een partner. Dat Daniël juist op zo’n moeilijk moment in mijn leven kwam en bij me wilde blijven, zie ik als een groot Godsgeschenk. Daniël ging ondanks mijn ziekte voluit voor mij”  

IMG 7212 1 1 1

‘We moesten als stel gesprekken voeren’, legt Marja uit, ‘die je anders pas na maanden met elkaar hebt’

Ook Daniël ervaart het als een grote zegen dat hij Marja ontmoette. “Ik was op het moment dat we onze eerste date hadden al drie jaar single. Nooit getrouwd geweest, wel een paar relaties gehad. Op mijn Funky Fish-profiel schreef ik dat ik iemand zocht met wie ik kon lachen en huilen. Dat ging bij ons vanaf het begin ver. Maar toen Marja belde met het slechte nieuws, wist ik gewoon: ik laat haar niet gaan.” 

Spannende dagen 
Vooral de eerste tien dagen na de diagnose waren erg spannend. Marja: “We wisten nog niet veel. Was de kanker uitgezaaid of niet? Toen uiteindelijk bleek dat er alle kans was op genezing, voelden we een enorme opluchting. In de tijd daarna stond onze relatie niet heel erg meer in het teken van mijn ziekzijn. Dat kwam ook wel omdat dat ik redelijk makkelijk door het hele behandelpakket heen ging, ook door twee operaties.” 

Eventuele kinderwens 
Door de ziekte verliep hun verkeringstijd wel veel sneller dan normaal. “We moesten als stel gesprekken voeren”, legt Marja uit, “die je anders pas na maanden met elkaar hebt. Bijvoorbeeld over een eventuele kinderwens. Het werd me vanwege de chemo’s sterk afgeraden zwanger te worden en ik was te oud om nog in aanmerking te komen voor het invriezen van eicellen. Dat moet je wel allebei een plek kunnen geven.” 

Heilige grond 
In juli 2023, toen ze elkaar ruim een jaar kenden, gingen ze met Marja’s broer en zijn gezin naar de New Wine Zomerconferentie. Daniël zag in landgoed Velder een prachtige locatie voor een huwelijksaanzoek. “Ik wist gewoon dat de tent van Holy Ground perfect zou zijn voor aan aanzoek. Het voelde voor mij als gewijde, heilige grond. Zoveel mensen bidden daar om hun relatie met God te verdiepen. Toen we op dinsdagmiddag boodschappen deden, kocht ik stiekem een bos rozen. Die had ik al in emmer water klaargezet voor het aanzoek. Helaas konden we die avond niet in de tent. Maar op het gras op mijn knieën gaan, net buiten de tent, voelde misschien nog wel specialer. En alles liep gelukkig precies zoals ik het me had voorgesteld. Marja zei direct ‘ja’.” 

Gemeentehuis en kerk 
Na de pittige verkeringstijd ziet de toekomst er nu mooi uit voor het paar. Marja is genezen verklaard van kanker en zij en Daniël zijn in januari in het gemeentehuis getrouwd. Bij die plechtigheid waren alleen wat naaste familieleden. Pas als ze deze zomer trouwen in hun kerk in Oegstgeest willen ze een groot feest geven. En zeker weten dat ze in 2024 ook weer samen naar de Zomerconferentie gaan. “Maar niet met dat kleine, lekkende tentje van vorig jaar”, lacht Marja.