Zes kerken zijn één groot dorp op NWZC 

Kerkleden uit Harderwijk, Putten en Ermelo hebben al jaren hun eigen ‘straatje’ op de New Wine Zomerconferentie. Ze vormen dan één groot dorp. Kwartiermaker Dirk Peter van Voornveld (56) schat dat er deze zomer ruim tachtig mensen uit zes kerken meegaan naar Liempde. Deelnemen aan de Zomerconferentie werkt aanstekelijk. “Kinderen van verschillende kerken uit de regio zitten bij elkaar op school en vertellen hoe tof het is.” 

Ada Hekstra (57), net als Dirk Peter NGK-gemeentelid van De Oever in Ermelo, heeft drie volwassen dochters, waarvan er twee dit jaar medewerker zijn op de conferentie. Zelf staat Ada in juli bij het Servicepunt. “Ook medewerker zijn werkt aanstekelijk in de groep”, vertelt Ada. “Het is opvallend hoeveel mensen een taak doen in ons straatje. We vangen elkaars kinderen op en altijd kun je ergens aanschuiven om een hapje mee te eten.”  

Allemachtig belangrijk  
Martin Schuhmacher (41) die ook kerkt in De Oever, gaat weer met zijn hele gezin mee. “Dat doen mijn vrouw en ik voor onszelf, omdat we het zo allemachtig belangrijk vinden om meer te pakken van de relatie met God. Maar vooral voor onze drie kinderen van zes, elf en dertien. Ik vind het prachtig om te zien hoe ze dankzij New Wine openlijk voor hun geloof durven uit te komen. Mijn zoon zingt met zoveel passie in de kerk, dat mensen zich soms omdraaien om naar hem te kijken. En mijn dochter draagt rustig t-shirts met teksten als ‘Christus leeft!’ naar school. Dat zou ik op haar leeftijd toch niet in mijn hoofd hebben gehaald.”  

Ook Dirk Peter ziet die vrijmoedigheid terug in zijn inmiddels volwassen kinderen. Zij leerden op de conferenties – zoals hij zelf zegt – ‘goed geloven’.  “Drie van de vier geven nu hun geloof weer door aan andere jongeren, doordat ze taken hebben in het kinderprogramma of bij NEXT.” 

God is niet onze mattie 
“Goed onderwijs is belangrijk”, benadrukt Martin. “Daar had ik het vorig jaar op de conferentie nog over met iemand uit Dordrecht. Ja, het is mooi om vrijmoedig voor elkaar te bidden en dichtbij God te komen, maar wel vanuit het besef dat God niet onze mattie of ons vriendje is. We geven hem geen boks. Het onderwijs op de conferentie heeft altijd een Bijbelse basis. Of je nu in de kindertenten komt, bij NEXT, Generation of bij de diensten in de grote tent. Je proeft uit alles de eerbied en het ontzag voor God. Dat vind ik het sterke van New Wine.”  

foto nieuwsbrief Putten Ermelo Harderwijk

Van links naar rechts: Martin, Ada en Dirk Peter

Mini-gemeente 
Samen met andere kerken uit hun regio naar de conferentie gaan heeft helemaal iets speciaals, vinden ze alledrie. “Eén avond in de week schuiven we als groep zelfs alles aan elkaar en vormen een meterslange tafel. Dan eten we gezellig met z’n allen pannenkoeken,” vertelt Dirk Peter.  

Ada geniet enorm van de onderlinge verbondenheid. “We vormen tijdens de conferentie een mini-gemeente, een deel van het lichaam van Christus in het straatje. Dat geldt natuurlijk ook voor het medewerkersteam en voor als we samenkomen tijdens de diensten en seminars hoor. Maar als ik me weleens eenzaam voel tussen alle mensen in de grote tent, of als ik in mijn eentje bij de wasgoot sta en iedereen naast me met elkaar staat te kletsen, dan is het ‘thuiskomen’ in ons straatje.” 

Kwartiermaker 
Als kwartiermaker gaat Dirk Peter al een dag eerder naar het terrein en wijst iedereen op zaterdag een plek aan. De verschillen tussen de kampeerders uit Ermelo, Harderwijk en Putten zijn groot. “De één komt met één gaspitje aan, de ander met een complete keuken”, lacht hij. “Het is nog een heel gepuzzel om te zorgen dat we allemaal in ons vak passen, want elk jaar is de groep groter. De mond-tot-mond-reclame werkt goed in onze regio. Wij zijn er ook ooit zo bij gekomen. Ada zei tegen ons: ‘Joh, daar moeten jullie ook heen’.”