Ds. Floris den Oudsten op retraite 

Predikant Floris den Oudsten (40) ontdekte in een moeilijke tijd een belangrijk principe: je kunt alleen uitdelen als je eerst ontvangt. Hij heeft zich opgegeven voor de New Wine-predikantenretraite in januari 2024 en maakt hier bewust tijd voor vrij. “Juist door even weg te gaan uit mijn gemeente, voorkom ik dat dingen mij weer opslorpen.” 

Om eerlijk te zijn: Floris erkent dat hij het best een tikje eng vindt om op retraite te gaan. Het is de eerste keer in zijn leven dat hij dit doet. Tegelijkertijd ziet hij er toch ook zeker verlangend naar uit. “Ik ben wel benieuwd naar wat God gaat doen in die twee dagen.” 

Druk? Meer bidden!
Floris weet dat veel collega’s twijfelen of ze wel tijd hebben voor zoiets. Hard werken blijkt een bekende predikantenvalkuil. “Ik heb gelukkig na twaalf jaar wel geleerd dat je niet alle bordjes die je in je gemeente krijgt aangeboden, hoeft aan te pakken en dus draaiende hoeft te houden. En ondanks dat speelt er toch ook bij mij nog veel. Maarten Luther zei ooit: ‘Hoe drukker ik het heb, hoe meer ik bid.’ Daar zit voor mij wel een grote kern van waarheid in. Ik maak er daarom bewust tijd voor.”   

53C8EB79 DF62 4826 83B0 75F45A4E25F3 1 201 a

‘Het risico van te druk zijn, is dat je je niet laat voeden en bidden een trucje voor je wordt’

Bidden als trucje 
“Het risico van te druk zijn”, benadrukt Floris, “is dat je je niet laat voeden en bidden een trucje voor je wordt. Een onderdeel van je werk dat je hart niet meer raakt. Ik vermoed dat als je geen twee dagen hebt om samen met andere kerkleiders God te zoeken, bidden waarschijnlijk sowieso al van ondergeschikt belang is in je wekelijkse ritme. Je raakt daardoor snel geestelijk uitgedroogd.” 

Geestelijke strijd 
Regelmatig met anderen bidden heeft volgens Floris ook nog een andere belangrijke functie: “Het is een krachtig wapen in geestelijke strijd. Je kunt als kerkleider op zoveel fronten strijd ervaren. Als je kerk bijvoorbeeld sterk groeit. Je veel complimenten krijgt van gemeenteleden. Juist dan ben je vaak extra gevoelig voor aanvallen van de tegenstander.” 

Gezien door God 
De predikant kent New Wine zo’n twee jaar. Middenin coronatijd werkte hij in een kerk in Oost-Nederland en kwam daar in contact met de leider van een New Wine-predikantennetwerkgroep. Die vroeg hem of hij zich wilde aansluiten. “Dat aanbod kwam precies op het goede moment ”, vertelt Floris, “want er speelde van alles in de kerk waar ik toen predikant was. In de groep deden we veel aan luisterend bidden. Ik weet nog dat iemand die ik nauwelijks kende twee Bijbelteksten voor me kreeg. Eentje ging over Jozef, in wiens verhaal ik mij erg herkende. Het waren belangrijke teksten voor mij op dat moment. Ik voelde me daardoor zo geliefd en gezien door God.” 

De enige predikant 
Toen Floris beroepen werd in de Protestantse Gemeente van de Dorpskerk in Maasdijk, richtte hij in zijn regio zelf ook gelijk een nieuwe New Wine-kerngroep op. “Juist omdat ik mocht ervaren hoe belangrijk het is een netwerk te hebben. Zeker als je net ik de enige predikant bent in een dorp.” 

Retraite en kerngroepen 
De New Wine-retraite is van vrijdagmorgen 19 januari tot zaterdag 20 januari 2024 in de Abdijhof Mariënkroon in Nieuwkuijk. Je kunt je hiervoor helaas niet meer aanmelden. De retraite is al volgeboekt. Meer weten over de kerngroepen? Stuur een mail of app naar New Wine-stafwerker Sander Ris: [email protected] of 06-19863293. Bellen mag ook.