Fiona genas van maag- en darmklachten

Huisarts Fiona van Zyl ging afgelopen zomer voor het eerst met haar gezin naar de New Wine Zomerconferentie. Tijdens een ochtenddienst genas ze na gebed van haar maag-en darmklachten. “God gaf me een groot cadeau. Gratis en voor niks. Gewoon omdat Hij zo ontzettend goed is.”

“Ik had jaren last van maag- en darmklachten door tarwe-intolerantie. En ik gebruikte medicijnen voor (milde) colitis ulcerosa; een auto-immuun darmziekte die lijkt op Crohn. Toen ik in een ochtenddienst was, sprak de Egyptische theologe Anne Zaki over de verlamde man bij het bad van Bethesda*, en hoe Jezus het geloof van de man niet nodig om hem te genezen. Daarna werd er gebeden voor genezing in de zaal.”

Zelf genezing nodig

“Ik ben zelf huisarts, dus zodra er tijdens een dienst voor genezing wordt gebeden, sta ik ‘aan ’om voor anderen te bidden. Ik bad voor een vrouw die een paar rijen vóór me zat en ging weer terug naar mijn plaats. Dat ik zelf ergens genezing voor nodig had, kwam niet bij me op. Op dat moment deelde New Wine-directeur Bart Visser vanaf het podium specifieke woorden vanuit het gebedsteam. Het ging onder andere over de genezing van maag- en darmklachten. Mijn eerste gedachte was: dat is heel algemeen. Maar direct daarna kreeg ik gelijk het idee dat die woorden voor mij waren. Ik kreeg de indruk dat God me op mijn schouder tikte en zei: ‘En wat als ik jou wil genezen?’ Mijn reactie was: nou Heer, ik moet eerlijk toegeven dat ik voor mezelf geen geloof heb, maar ik heb zojuist gehoord dat U dat niet nodig heeft. Dus ga Uw gang!”

4669c548 b5d4 4da9 970b 21e8d1f4d67c 1

Het heeft mijn heilige huisje over hoe ik dacht dat genezing ‘werkte’ volledig omvergeschopt

Stap in geloof

“Ik voelde mijn buik een beetje warm worden, net genoeg om te voelen dat er misschien toch echt iets gebeurde. Daarna kreeg ik de indruk dat God me uitdaagde een stap in geloof te zetten door iets van tarwe te eten. Het duurde twee dagen voordat ik genoeg moed verzamelde om dat te doen. Ik zocht iets heel lekkers uit en dacht: als ik er dan last van krijg, heb ik er in elk geval van genoten. Meestal voelde ik me na het eten van tarwe al binnen tien minuten moe en misselijk. Kon ik de rest van de dag niks meer eten en niet slapen van de buikpijn. Dit kon soms dagen aanhouden. Maar nu at ik een halve appelkoek van de bakkerskraam op het terrein en gebeurde er niets. Later die dag bestelde ik, aange-moedigd door mijn man, ook nog een heerlijke Turkse pizza bij de kebabkraam. Zelfs die pizza kon ik prima verdragen.”

Heilig huisje

“Sinds het gebed in die ochtenddienst heb ik geen klachten meer. Maar het duurde zeker nog twee weken voordat ik durfde te geloven dat ik er echt helemaal van af was, en af en toe geloof ik het nog steeds niet. Zoals wanneer vrienden speciaal een glutenvrij restaurant voor me uitzoeken en ik ze kan vertellen dat het niet meer nodig is. Het heeft mijn heilige huisje over hoe ik dacht dat genezing ‘werkte’ in elk geval volledig omvergeschopt. Ik heb een groot cadeau gekregen van de Vader. Gratis en voor niks. Gewoon omdat Hij zo ontzettend goed is.”

*Johannes 5:1-18