Juist startende kerkleiders voelen zich regelmatig alleen 

Predikant Sander Ris (42) uit Apeldoorn is de nieuwe stafwerker leiderschap bij New Wine. Hij volgt in deze functie Bart Visser op die sinds 1 september directeur van New Wine is. Zijn eerste taak is het organiseren van een retraite voor startende kerkleiders op 13 en 14 januari 2023. Volgens Sander blijkt er een grote behoefte aan zo’n retraite: “Juist zij voelen zich regelmatig alleen.”  

Naast zijn werk voor New Wine pioniert Sander als predikant in een Apeldoornse nieuwbouwwijk, begeleidt een missionair project in Twente en zoekt samen met andere theologen naar manieren om kerkleden meer bewust te maken van vooroordelen en racisme. Hij combineert dus al veel taken, toch twijfelde de predikant geen moment om ook ‘ja’ tegen New Wine te zeggen.  

Zijn passie voor de organisatie is groot. In een wereld waarin de kerk volgens hem helaas steeds meer afbrokkelt, heeft hij een wereldwijde familie als New Wine keihard nodig. “Ze laat mij keer op keer zien dat het vuur van de Heilige Geest net zo echt is als de chaotische zoektocht van mijn tijdgenoten naar iets van spiritualiteit, geloof en zin. Nu de kerk hele generaties niet meer aanspreekt terwijl de wereld in brand staat, zegt een internationale beweging als New Wine tegen mij: ‘Niet bang zijn – zie je niet dat God iets nieuws is begonnen in kerk en wereld?’” 

Kopje onder in de kerk  
Sander praat veel met starters in de kerk. “Wat elke keer in gesprekken naar voren komt, is dat er zoveel op je afkomt als je voor het eerst een benoeming krijgt als predikant. Het heeft iets weg van een enorme golf, waarbij je snel het gevoel krijgt kopje onder te gaan. Om maar wat te noemen: je moet veel nieuwe mensen in je gemeente leren kennen. Je komt terecht in een werkomgeving die soms pittig ingewikkeld is. Je klapt tegen torenhoge verwachtingen aan. Zelf heb je ook de nodige idealen, zeker wanneer je in de kerk wilt werken vanuit de kracht van de Geest en het doorgebroken Koninkrijk. En dan heb ik het nog geeneens over de rol van een predikant in de samenleving.  De positie van de kerk in de maatschappij is breekbaar. Als je vertelt dat je dit werk gaat doen, trekken veel mensen hun wenkbrauwen op. Waarom zou je dit nog willen?”  

Retraite: ook de rafelranden 
Als jonge predikant had Sander zelf altijd veel aan de New Wine-retraites van het Houtense predikantenechtpaar Dick en Jeannette Westerkamp. Hij zat alleen wel vaak als ‘net-droog-achter-mijn-oren-predikantje’ tussen oudere voorgangers en miste soms het kunnen sparren met andere beginnelingen. Dat er nu een retraite komt voor alleen startende kerkleiders, vindt hij daarom ‘supergaaf’.  

“We beginnen bewust met een kleine groep”, legt hij uit, “zodat er ruimte is om van hart tot hart God en elkaar te ontmoeten en eerlijk te zijn over de rafelranden van ons geloof. Predikanten die voor het eerst ergens worden benoemd geven veel, terwijl zij zelf allerlei twijfels kunnen hebben over de kerk en hun rol daarin. Wij willen ze hier alle gelegenheid bieden om te ontvangen. Door elkaar te bemoedigen, met en voor elkaar te bidden en een stuk onderwijs te bieden over de theologie van het Koninkrijk. Naast predikanten die net zijn begonnen of gaan starten, richten we ons met de retraite ook op oudejaarsstudenten van de hbo en universiteit. We hopen ook dat het geen eendagsvlieg wordt, maar we vanuit de retraite een duurzaam netwerk kunnen optuigen.” 

Familiegevoel 
Hoewel Sander nog maar net begonnen is in zijn functie als stafwerker, weet hij nu al wat hij de komende jaren wil doen: “Aansluiting zoeken bij theologieopleidingen en samen met hen nog meer aandacht geven aan ouderejaars theologiestudenten en startende kerkleiders.” Daarnaast hoopt hij het familiegevoel onder alle New Wine-predikanten, van jong tot wat ouder, uit het netwerk te versterken.  “Predikant zijn, moet je weten, is een van de meest eenzame banen die je kunt bedenken. Je ziet nooit collega’s bij de koffieautomaat. Juist dan is het zo fijn om te weten: ik vorm onderdeel van een New-Wine familie, ik heb zussen en broers die samen met mij luisteren naar Gods stem en zoeken naar het vuur van de Geest.  Waarbij ik kan aankloppen als ik ergens mee zit. Die, als ik maanden niks van me laat horen, me bellen en vragen: ‘Joh, een tijd niet gezien. Hoe gaat het met je?’” 

49864E36 E93C 49CF A896 FB62115361A8 1 105 c

Praktische informatie retraite 
We verwachten zo’n 20-25 mensen op de retraite. Je hoeft New Wine niet te kennen, om je aan te melden. De retraite is op vrijdagavond 13 januari en zaterdag 14 januari in Het Brandpunt in Doorn. Deelnemen kost 75 euro per persoon. Voor meer informatie of als je gelijk wilt opgeven: mail naar [email protected].